Çin, Tianhe (Samanyolu) Adlı En Hızlı Bilgisayarını Geliştirdi. Petaflop Olarak Bilinen Bilgisayar, Saniyede 1 Trilyondan Fazla İşlem Hızına Sahip. Çin, Böylece ABD'nin Ardından Petaflop Bilgisayar Üreten İkinci Ülke Oldu.
123 milyon dolara mal olan bu bilgisayarın bir günde yaptığı işlemleri, çift çekirdekli normal bilgisayarlar 160 yılda yapabiliyor. Haziran ayındaki en hızlı 500 bilgisayar listesinde Tianhe dünyadaki en güçlü 4. bilgisayar olarak yer aldı.
Tianhe'nın tasarım ve üretimi için 200'den fazla mühendis 2 yıldan fazla çalıştı. Bu bilgisayarın petrol aramak için sismik data prosesinde, biomedikal araştırmalarda, uzay araçları geliştirilmesinde, uzun sureli hava ve iklim tahminlerinde, finansal data analizlerinde ve Bohai Denizi bölgesindeki kirlilik kontrolünde kullanılacağı ifade edildi. Yerel medyanın haberlerinde, Tianhe'nın 103 buzdolabı genişliğinde olduğu, kapladığı alanın yaklaşık bin metrekare, ağırlığının 155 ton ve 6 bin 144 Intel CPU ile 5 bin 120 AMD GPU'ya sahip olduğu ve kapasitesinin 1 PB olduğu kaydedildi.
Söz konusu bilgisayarın ayrıca Çin'in ulusal kütüphanesindeki tüm kitapları 4 kere hafızasına kaydedebilme ile 1,3 milyar Çinlinin çekeceği her bir yüksek çözünürlükteki fotoğrafı da yine hafızasına alma kapasitesine sahip olduğu ifade edildi.
Bu dev bilgisayar şu an Çin'in orta kesimindeki Hunan eyaletinin Changsha şehrinde saklanıyor ve bu yılın sonunda liman şehri Tianjin'da montajı yapılacak. Tianhe, 2010'da da yerli ve yabancı kullanıcıların hizmetine sunulacak.
Amerikalı bilim adamları, saniyede 1000 trilyon işlem yapabilen, dünyanın en hızlı süper bilgisayarını üretmişti. Yaklaşık 100 milyon dolara mal olan bilgisayar IBM şirketiyle Los Alamos Ulusal Laboratuarı tarafından geliştirilmişti. Bu bilgisayar ise nükleer silah çalışmaları için kullanılacak.
0 Yorum:
Yorum Gönder