31 Ekim 2009 Cumartesi

Windows XP'nin öğrettikleri!

Windows 7 nasıl Windows 7 oldu? Microsoft sustu ve kullanıcıları dinledi.

Pırıl pırıl görüntüsüne rağmen Vista XP'ye neden boyun eğdi; Win 7 nasıl doğdu? Tüm gerçekler burada.


Microsoft dünyanın geçtiğimiz 3 sene içerisinde ne kadar değiştiğine oldukça acı bir şekilde şahit oldu. Pırıl pırıl görüntüsü ve güçlü özellikleriyle Vista için büyük umutlar vardı. Ancak tüketiciler ve piyasa Microsoft ile aynı şekilde düşünmedi, donanıma yatırım yapmadı ve Windows XP kullanmaya devam etti.

Microsoft'ta çalışanlar bir sonraki işletim sistemi için çalışmaya başladıklarında, durumu iyice gözden geçirdiler. Vista ile trend belirleyememişlerdi, bu durumda tüketicilerin ne istediğini öğrenmeleri ve yolu çizemedikleri yerde müşterinin önderliğini kabul etmeleri gerekiyordu.

Özellikle pazarlama bölümü şirketin müşterileriyle toplantılar yaparak, kullanıcıların Windows XP'den sonra kullanacakları işletim sisteminden beklentilerini dinledi. Küçük, orta ya da büyük, her boyutta iş yeriyle yapılan görüşmelerden doğan sonuçlar kendisini Windows 7'de gösterdi.

Netbooklar çıktığında Microsoft ne yaptı?

Üç senelik süreçte iş yerleri, Microsoft işletim sistemi kullanmak ve güçlü teknik destekten yararlanmak; ancak ekonomik şartların getirdiği tasarruf zorunluluğu sebebiyle ellerindeki donanımı kullanmaya devam etmek istiyordu.

Microsoft iş yerleriyle bunları konuşurken, donanım üreticileri de durmuyor, benzer bir şekilde duruma uygun çözüm yöntemleri geliştirmeye çalışıyordu. Donanım üreticilerinin vardığı kanı da kendisini daha verimli, daha ekonomik sistemler olarak gösterdi. Düşük enerji tüketimi, daha iyi yazılım sürücüleriyle ve gömülü yazılımlarla az donanım gücüyle yüksek performans, hafiflik, taşınabilirlik gibi özellikler ve internet kullanımına ağırlık veren sistemler olarak ortaya netbooklar çıktı. Donanım üreticileri netbooklardan küçük karlar elde etmelerine karşılık, piyasanın kötü durumunda donanım satışlarını arttırmayı başardılar.

Microsoft bu yeni trendi gördü ve artan rekabete karşılık geçici bir çözüm olarak netbooklara çok ucuza Windows XP sundu. Ama bu Windows 7'yi hazırlayana kadar vakit kazanmak içindi. Esas olay, Windows 7'yi netbooklarda sorunsuz çalışacak bir işletim sistemi yapmaktı.

Yeni teknolojiler

Ancak tek mesele ekonomik olması değildi, yeni teknolojiler hızla gelişirken ve bilişim sektörünün geleceği şekillenirken bunların da Windows 7'de yer alması gerekiyordu. Sonuçta sadece ekonomik ve düşük sistem ihtiyaçlarına sahip bir işletim sistemi arayanların işini Windows XP de görüyordu.

Windows 7'de sunulan yeni teknolojiler ev kullanıcılarına daha iyi, modern ve geleceğe yönelik multimedya imkanları sunmanın yanında, DirectX 11 desteğiyle oyuncular için de hazırlandı. DirectX 11'in sadece oyunculara yönelik olmadığını, masaüstünü hızlandırmakta CPU'ya destek olarak GPU'yu kullanma imkanı sunduğunu ve bu özelliğin IT yöneticilerini de heyecanlandırdığını belirtelim.

Bu yeni işletim sistemini Windows XP'den ayıran bir diğer özellik iş yerlerine yönelik gelişmiş güvenlik ve erişim imkanları olacaktı. Bağımsız yazılım geliştiricilerin ürünleriyle tam uyumluluk çok önemliydi. Bazı şirketler özel amaçları için özel yazılımlar hazırlatıp kullanıyor. İşte Microsoft bunlara da uyumluluk ve özelleştirme imkanları sunarak şirketlerin ihtiyaçlarını karşıladı.

Sonuçta esas mesele Windows 7'nin başarısından ziyade, artık iş dünyasının gözlerini açıp, tüketici ihtiyaçlarına daha çok önem vermesi; konuşmaktan çok dinlemek ve trend oluşturmaya çalışmaktan ziyade olan trendleri, gidişatı takip ederek uyum sağlamak gerekiyor ve şartlar bunu herkesin farketmesini sağladı.

CHIP Online

0 Yorum:

Yorum Gönder

Hürriyet Haber

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favoriler More

 
Blogger tarafından oluşturulmuştur.