24 Nisan 2010 Cumartesi

Resident Evil 5

Merhaba arkadaşlar çok uzun bir aradan sonra tekrar yazılarımla ve sizlerleyim :) Bu yazımda resident evil 5' i anlatacağım. Başlayalım.

Oynayış
İlk olarak dikkatimi çeken yer burası olduğu için buradan başlamak istedim yazılarımda çok profesyonel değilim ancak okurken sizi sıkmakta istemiyorum o yüzden ne kadar eğlenceli ve kısa yazarsam o kadar iyidir diyerekten hemen başlıyorum.

RE4 (Resident Evil 4)'den farklı olarak mouse kullanımı mevcut bu oyunda. Fakat sağa sola dönerken yine ilk başlarda biraz sıkıntı çekiyorsunuz ama alışınca sorun olmuyor. İlk başlarda tabi oyuna alışma sahneleri olduğu için sizi fazla zorlamıyor ve zorladığı ilk sahnelere geldiğinizde zaten alışmış oluyorsunuz. Silah upgradeleri(yükseltmeleri) RE4'deki gibi Fire Power (atış gücü) Reload Speed (mermi değiştirme hızı) Capacity (Mermi kapasitesi) filan ancak yeni gelen birşey var Critical (Kritik) bu HS (Kafadan vurma Head Shot)'lerde daha fazla can götürmesini sağlıyor her zaman mı yoksa bazen mi onu tam çözemedim ama daha çok can götürdüğü altında ki açıklamasında yazıyor :) Hazır silahlara girmişken bahsedeyim bazılarından, RE4'ün hemen hemen bütün silahları mevcut oyunda; Shoutgun, Tabanca filan aynıları zaten yeni gelen bir sniper var eskisinde de grenade launcher vardı diye hatırlıyorum. Bunda da var. Silahları aslında fazla bahsetmek istemiyorum oynadıkça karşınıza silahlar çıkıyor o yüzden mutlaka envanterinizde bir yer boş kalmalı. Bu arada silahlardan bahsettik birde zırh var Melee Vest var bu ya size gelen damageleri azaltıyor yada sizin silah kullanmadan (bıçak, elektrik sopası, bomba) verdiğiniz hasarı arttırıyor. Sonradan gelen bir zırh daha var onuda Melee vest ile birlikte kullanıyorsunuz. O da sizin aldığınız zararı düşürüyor.

Ee buraya kadar geldik ama yardımcı karakterimizden bahsetmedik. Evet bu sefer ki oyunda RE4'den bir farklılık var aslında o oyunda da ashley vardı ancak silah filan yoktu onu biz koruyup babasına götürmeye çalışıyorduk. Bu oyunda tekrar bir kız arkadaşımız var bu arada bizim kullandığımız karakter Chris. Yanımızda ki kızın ismi ise Sheva biz bu zombilerin olduğu yere gittiğimizde bizim yanımıza gelip buralarda amerikanlardan hoşlanmadıklarını tek amerikalınında o olduğunu söyleyip yanımıza geliyor daha sonra orda ki arkadaşımız bize teçhizat veriyor ve silahlanıyoruz. Tabii ki sonra bizim onların arasında olduğumuzu anladıklarında kimin bize yardım ettiğini buluyorlar ve kafasını baltayla cellata kestiriyorlar. Sonra bizim bitirim ikili camdan bakarken yakalanıyor ve ara vidyo biterek bütün zombiler üzerimize geliyor bu daha oyunun başları. :) Bu sefer ki Co-Op [(Computer Operation sanırım) yani bilgisayar kullanıcı] daha zeki. Sniper kullanması yerde çıkarıp sniper kullanıyor. Tabanca kullanması gerektiği yerde çıkarıp tabanca kullanıyor. Mermileri boşa harcamıyor. Herb yani çiçekleri kendisi kombine edebiliyor bu arada eski oyunda 3 renk vardı sarı kırmızı yeşil bu sefer sadece yeşil ve kırmızı mevcut. Böylesi daha iyi olmuş ayrıca bu seferkinde sprey gibi birbirlerine sıkıyorlar ve ikisi yan yana ise ikisininde canı doluyor. Ve Co-Op'un göze batan en kötü yanı Grenade (el bombası) kullanamaması. Onun dışında kötü birşey görmedim ben :)

Oynayış az çok belli sanırım 2 kişisiniz kız arada sırada tek başına davranıyor. Sen tek başına kalabiliyorsun ama fazla uzun sürmüyor. Mouse sağ tuş'a basılı tutarak nişan alıyorsunuz ve sol tuş ile ateş ediyorsunuz veya bomba atıyorsunuz. Shift tuşu koşma tuşu. W,A,S,D Yön kullanımı E Envanter başka önemli birşey yok zaten.

Karakterler

Karakterlerden çok kısa bahsetmek istiyorum. Ben daha oyunu bitirmedim ama son chaptere (bölüme) 2 bölüm kaldı o yüzden bitirdim sayılır. Oyundaki karakterler ben Chris'i seçmiştim sanırım ilk başta seçeneklerin oluyor 2 kişi arasından birini seçmeni istiyor (öyle hatırlıyorum) Öyle birşey yoksa bile Chris ile başlayacaksınız. Chris'e yardımcı elemanımız Sheva. Sheva zeki bir bot hatta kendini fazlasıyla gösteriyor.

Dx9 Dx10 Teknolojisi
Şu anda DX11 olsa da oyun dx9 ve 10 destekli oyunun launcher'ini açtığınızda size dx9 mu yoksa 10 mu çalıştıracağınızı soruyor. Benim ekran kartı şu anda sadece dx9 destekli ama ilerde inşallah Nvidia 9800 GT Zotac almayı planlıyorum :D Kuzenimin PC'sinde gördüm fazla fark yok ama tabii ki dx10 biraz daha gerçekçi gösteriyor. ama dx10 ile 11 arasında çok daha büyük bir fark var. DX10 DX11 Destekli oyunlarda ikisini açıp bakarsanız anlarsınız. Aslına bakarsanız Textureler (Kaplama yer kaplamaları duvar ağaç filan) dışında fazla birşey değişmiyor dx9 dx10 arasında.

Eğer RE Fun'ıysanız zaten alacaksınızdır mutlaka ama ayrıca benimde önerimdir :) Gerçekten güzel oyun sadece biraz fazla RE4'e benziyor o kadar hatta Chris ve Leon bile birbirine hemen hemen çok benziyor. Grafiksel olarak Chris önde tiplemeler aynı sayılır.

Bu yazımda da bu kadar başka merak edilecek birşey yok sanırsam. Oynayış re4'ten daha güzel olduğu için almanızı şiddetle tavsiye ediyorum. İyi Oyunlar Dilerim :)

Hürriyet Haber

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favoriler More

 
Blogger tarafından oluşturulmuştur.