31 Ekim 2011 Pazartesi

iPhone 4 4G'li değildir

Merhaba arkadaşlar ufak bir uyarıda bulunmak istedim. Çok fazla arkadaş iPhone 4'ün 4G'li olduğunu düşünüyor fakat bu yanlış. iPhone 4 hala 3G'li sadece ufak tefek yükseltmeler var telefonda ama işe yarar yükseltmeler. iPhone 4 ve iPhone 3Gs karşılaştırması aşağıdadır.

                                        IPHONE 4                                                 IPHONE 3GS

Kapasite:                         16 GB ve 32 GB                                                8GB

Ekran:                              Yüksek çözünürlüklü Retina* ekran                   480x320
                                        960x640                                                           163 ppi
                                         326 ppi                                                             Multi-Touch
                                         Multi-Touch*

Görüntülü Görüşme:       FaceTime*

Kamera:                          5 Megapiksel                                                     3 Megapiksel
                                         Led Flaş                                                      Otomatik ve Dokunarak odaklama
                                         Arka yüz aydınlatma sensörü
                                         Otomatik ve Dokunarak odaklama
                                          VGA çözünürlüklü ön kamera

Video Kayıt:                       HD Video Kaydı                                                 VGA Video Kaydı
                                   Kayıt esnasında dokunarak odaklama            Kayıt esnasında dokunarak odaklama
                                          Led Işık

Yüksek Teknoloji:           Multi-Touch                                                          Multi-Touch
                                          GPS                                                                      GPS
                                          İvmeölçer                                                               İvmeölçer
                                          3 Boyutlu Hareket Algılayıcı
                                          Apple özel A4 İşlemci
                                          Çift mikrofon gürültü önleme


Açıklamalar: 
Retina: Diğer iPhone ürünlerinden ayrı olarak iPhone 4'ün ekranında bu teknoloji kullanılmıştır. Bu teknoloji ekran çözünürlüğünü 4 kat arttırır. Çünkü ekrandaki pixeller çok fazla olduğunda gözle görülmez ve mükemmel bir görüntü sunar.

Multi-Touch: Bu özellik çoklu dokunma özelliğidir. Yani 2 parmağınızla aynı anda dokunabilirsiniz. Ve tek parmakla dokunduğunuzdan farklı bir işe yarar. Örneğin tek parmakla dokunduğunuzda hareket ederken, çift parmak kullandığınızda ekranın boyutunu büyütüp küçültmeye yarar. Ayrıca çoğu uygulama için iyi bir özelliktir.

FaceTime: Bu görüntülü görüşmenin iPhone üzerindeki adıdır fakat şöyle bir fark vardır diğer telefonlara göre. Diğer telefonlarda sadece telefonun önünde bulunan kamera ile görüşme yapılabilirken iPhone 4'te ise istediğiniz zaman öndeki, istediğiniz zaman arkadaki kamera ile görüşme yapabilirsiniz, tek yapmanız gereken bir tuşa dokunmak. Ayrıca iPhone 4'te bu özellik WiFi üzerinden kullanılabiliyor.

30 Ekim 2011 Pazar

nVidia Physx yüklenmeme hatası

Arkadaşlar bu hatanın sebebi, Nvidia Physx 'in zaten bilgisayarınızda yüklü olmasıdır fakat bazen düşük versiyon yüklü oluyor. Siz tekrar yüklemek istediğinizde şöyle bir ekran karşınıza çıkıyor.

İşte bu ekranı gördüğünüzde program ekle kaldırdan yüklü olanı silin ve yenisini kurun. Fakat söylemem gerekirki Nvidia artık driverı indirdiğinizde otomatik olarak hepsi içinde geliyor yani ekstradan indirmenize gerek yok. 3D eklentisi, ekran kartı driveri, physx gibi şeylerin hepsi içinde oluyor ve ayrıca siz direk kurulumu başlatın kendisi otomatik olarak eski olanı siliyor ve yenisini kuruyor hiç uğraşmıyorsunuz.

Dead Island

Yine uzun bir aradan sonra merhaba arkadaşlar, böyle uzun aralar vermeyi sevmiyorum ama oyun oynamayı bayağı azalttım. Yazıcak fazla bişey çıkmıyor karşıma. Bilgisayarıma yeni yüklediğim güzel bir oyundan bahsedeceğim size Dead Island.

Hikaye
Oyunun hikayesi bir adada geçiyor. Bu ada ölülerin adası. Peki hikaye nasıl başlıyor? Öncelikle dört adamımız var bu kişiler hem oyunda kontrol edebildiğimiz dört karakter hem de hikayeler bunların üzerine çünkü adada zombi salgını başlar, oyun başlarken videoda da görebileceğiniz gibi adamımız çok içmiştir ama aslında ısırılmıştır. Hatta bu dört karakterde zombiler tarafından ısırılmıştır fakat nasıl olmuşsa dördüde bağışıklık kazanmış ve zombi olmamış fakat ısırılmış. Yani demek istiyorlar ki oyunda zombiler seni yüzlerce kez ısırcak ama hiç bişey olmayacak sana. Neyse bu dört karakter de hikayenin sonuna kadar bu olayın nasıl başladığı, nasıl biteceği gibi konuları araştırıyor.

Karakterler
İsimlerini ezberleyemediğim için üzgünüm fakat şöyle bahsedeyim; dört adet karakterimiz var iki tanesi kız diğer ikisi erkek. Kızların biri zenci biri beyaz. Zenci olan kız ateşli silahlarda ustalaşabiliyor. (Skill) Beyaz olan ve en sevdiğim kız ise kesici aletlerde ustalaşabiliyor. Bu demek değildir ki beyaz abla silah kullanamıyor yada diğer zenci kesici alet kullanamıyor, herşeyi kullanabiliyorsunuz fakat ustalaşma kutuları ona göre çıkıyor. Daha sonra bahsedeceğim bundan. Erkek karakterlere gelirsek, yine bir zenci ve bir beyazımız var fakat burda beyaz olanın neyde ustalaştığını tam hatırlamıyorum fakat silahları fırlatmakta ustalaşıyor olabilir, diğer zenci karakter ise ağır vurmalı silahlarda yani çekiç olsun balta olsun bunlarda ustalaşıyor.

Ustalaşmak (Skill)
Oyunun içerisinde "U" harfine basarak Skill tablosunu açabiliyoruz burada 3 adet ana başlık altında skiller sıralanıyor. İlk başlık "Fury" yani oyunda ki anlamıyla "Delirmek" sanırım Z tuşuydu. Z tuşuna bastığınızda bu Fury mod aktif oluyor ve birden yarı zombi yarı insan bir hale dönüşüyorsunuz elinizde bir bıçak oluyor ve öldürebildiğiniz kadar öldürün zombi daha fazla xp geliyor sanırım. Çok fazla kullandığımı söyleyemem o yüzden pek bilgim yok ama sanırım z tuşuna basılı tutmak gerekiyor yoksa çok kısa sürüyor. Bu arada daha fazla xp getiriyor dedim bu xp'ler ne işe yarıyor onuda söyleyelim. Her zombi öldürdüğünüzde xp gelir, görevlerden sonra da gelir, öldürdüğünüz silaha tarza göre de değişiyor mesela kafasına tekme atarak öldürünce daha fazla geliyor. İşte bu xp'ler ustalaşmak için gerekli olan şeyler çünkü xp gelince level atlarsınız ve her level atladığınızda da 1 adet ustalaşma puanı gelir.

Neyse başlıklardan bahsediyorduk; "Fury" yukarda da bahsettiğim bir espiridir. Skill tablosunda yer almasının sebebi ise o tabloda ona verdiğiniz her puan Fury Mod'u aktif ettiğinizde işine yarayacak şeylerdir. Yani sallıyorum mesela Skill tablosunda Fury'nin altında şöyle bişey var "Fury Mod aktifken canınız %50 daha çok olur" bunu açtığınızda Fury modu aktif ettiğinizde canınız çoğalıyor sadece o süre için sonra mod kapanınca eski halinize dönersiniz.

Şimdi ortada ki ve en önemli ayrıca bence ilk olarak bitirilmesi gereken skill başlığıdır. İsmini hatırlamıyorum. Fakat şu işe yarar hani karakterler bölümünde demiştim ya zenci abla ateşli silahlarda ustalaşır filan diye işte burası o karakterlere göre değişen yer. Mesela ben beyaz ablayı seçtim kesici aletlerde usta ve burda ona göre şeyler var mesela kesici aletlerin dayanıklılığını arttırma, vuruş hızını, vuruş etkisini arttırma gibi değişik ve sadece bununla ilgili olmayan şeylerde var mesela az sonra CREATE adı altında da bişey anlatıcam. Bu createde silahlarınıza özellikler ekliyorsunuz örneğin Machete adlı döner bıçağına benzer şeye elektrik verebiliyorsunuz. Böylece düşmanınıza vurduğunuzda arada birde olsa ağır elektrik şoku veriyor ve uğraşmanıza gerek kalmıyor direk ölüyor. Çok güçlüyse etkisiz hale getiriyor bir süre siz o ara tekme tokat dalabilirsiniz. Az çok anlatabildim sanırım.

Üçüncü sırada olan ise genel diye tabir edebileceğimiz ve genellikle sağlık üzerine olan skill bölümü. Ama şöyle şeyler var mesela oyunda her öldüğünüzde paranız gider. Diyelim 1000 paranız var her öldüğünüzde 100 gider (sallıyorum hee) ama bu başlıkta bir şey var "Öldüğünüzde para daha az gider" tarzı bişey ve bunu açtığınızda 100 değilde 80 gider. Ve ayrıca hemen hemen her skilli üç kere açıyorsunuz bazıları bir kere açılıyor. Tekrar bu bahsettiğim skill üzerinden örnek verirsek bir kere açtığımızda 80 gider, ikinci açtığımızda 50 üçüncü açtığımızda 20. Böyle bişey. Bu arada bu bahsettiğim skill mutlaka açılması gereken skill çok işe yarıyor.

Repair (Tamir)
Oyunda ufak masalar var daha önce Dead Rising oynadıysanız onda da bulunan masalar fakat o masalarda sadece birkaç nesneyi birleştirip yeni bir silah üretiyordunuz bunda ise bir şeyler üretmenin (create bahsedeceğim), yanında bir de tamir ve upgrade yani yükseltme seçenekleri mevcut şimdi anlatmaya tamirden başlayalım ve hepsine kısa kısa değinelim.

Tamir oyunda çok önemli, çünkü bir bıçağınız eğer körelmeye başlarsa vuruş etkisi o kadar azalıyor %100 tamirli halinde 500 vuran alet en alta indiğinde 10 - 20 vuruyor fark bu kadar büyük. Alet birden körelmiyor. Zombi öldürdükçe köreliyor bu da en iyi yanlarından biri. Bu arada tamire aleti ne kadar çabuk götürürseniz o kadar iyidir. Çünkü o aletin canı ne kadar azsa o kadar çok para alıyor. %90 'dan aşağı indiğinde tamir edin mutlaka.

Upgrade (Yükseltme)
Bu herkesin anlayacağı gibi silahı, bıçağı, baltayı filan yükseltmeye yarıyor. en fazla dört kere yükseltebiliyorsunuz. Skill dekiler ile aynı mantık her yükselttiğinizde daha çok veriyor. Örneğin bıçağınız 10 vuruyor, bir yükselttiniz 20 iki yükselttiniz 35 üç yükselttiniz 50 dört yükselttiniz 80 gibi. Ekleyelim ücretsiz değildir.

Create (Oluşturma)
Yaratmak Allah'a mahsustur. Biz burada sadece elimizde bulunan bir kaç parçayı birleştirerek ortaya yeni bir alet çıkarıyoruz. Öncelikle MOD olayından bahsedelim. Bu mod, mimarların sırtında bulunan şu uzun içine dosyaları, haritaları filan koymaya yarıyan bir kutuları var ya aynı ona benzeyen birşey, genelde ana görevlerden sonra veriliyor fakat masaların üstünde filan bulmakta mümkün, o yüzden her yeri didik didik etmek lazım oyunda. Şimdi bu modları toplamak çok önemli çünkü siz bu modları topladıkça Create'nin önü o kadar açılıyor. Örneğin High Voltage Mod diye bi mod var, bu mod sizin elinizdeki bıçağa voltaj veriyor zombiye bi kodum mu çarpıyor. Aslında silahları siz seçmiyorsunuz yani şöyle her modun kendine ait silahları var mesela High Voltage Mod'un diyelim ki sadece kılıç ve bıçak tarzı olanlar. Sadece bunların içinden bir silah seçmeniz gerekiyor. Tabii bu bahsettiklerimin hiç biri bedava değil.

Oynanış
Sonunda buraya geçtiğim için çok mutluyum, çünkü anlatılması gereken bir kaç garip ama basit olay var. Birincisi ile başlayalım.

Her oyunda olduğu gibi bu oyunda da sağlık durumumuz var, bazı yiyiceklerle ve içiceklerle bu sağlığımızı azaldığında yükseltebiliyoruz. (Extra Snack, Snack, Coke, Fruit) Çikolata, Kola ve Elma gibi şeyler. Şimdi bazen bu yiyecekleri bulamıyoruz ve sağlığımız çok azalıyor, sonra deli ve benide deli eden bir zombi geliyor koşa koşa ve daha siz vuramadan tak tak tak tekme tokat dalıyor size sonra karakterinizin ufak bir çığlığıyla yere düşüyorsunuz ve anlıyorsunuz ki öldünüz. Ama ne sinir yapmaya, ne de korkmaya gerek yok. Taa o kadar yolu tekrar mı yürüyeceğim diye, çünkü öldüğünüzde size 10 saniye gibi bir süre veriyor ve bu saniye bitiminde sizi sanki hiç ölmemişsiniz gibi en son kayıt noktasında tekrar doğduruyor ve bu en son kayıt noktası bazen öldüğünüz yer bile olabiliyor şimdiye kadar hiç çok uzak bir noktada doğmadım. Hatta bi kere öldüğüm yerde doğdum, 10 - 15 zombi vardı. Doğar doğmaz hepsi saldırdı tekrar öldüm. O yüzden hazırlıklı olmalısınız.

Şimdi gelelim ikinci garip olaya, Oyun aslında dört kişilik bir oyun, yani dört kişi oyuna bağlanır ve Co-Op oyuncuların birbirlerine yardım ettiği bir şekilde oynanır. Fakat eğer sizde benim gibi yalnızsanız yanınızda oynayacak kimse yoksa oyunu tek başınıza tek karakterle oynarsınız. Gayette güzel oynanır. Fakat bir yerde karşınıza bir ara video çıkar bir de bakarsınız ki diğer karakterleri de gösteriyor. İşte böyle bir durumda şaşırmamanız için size söylüyorum. Oyun bizim dört kişi gittiğimizi düşünüyor. Araçlar olsun, ZOMBİLER olsun, dört kişi için hazırlanmış oluyor. Bu da oyunun haliyle daha zor olmasını sağlayabiliyor.

Üçüncü gariplik ise, seçtiğiniz karaktere göre yerden çıkan şeyler değişmiyor. Yani oyun sizin dört kişi oynadığınızı düşündüğü için hep sabit aynı şeyler çıkıyor, mesela sizin karakteriniz ateşli silahlarda usta olan zenci abla, ama gelin görün ki hemen hemen hiç bir yerde silah çıkmıyor bulmak çok zor şehirlerin içinde bazen çeteler oluyor zombilere karşı onları insan sanıpta gitmeyin onlarda zombi bence, ben gidiyorum yanlarına canlı, yaşayan elinde silah tutan bir arkadaş görmüşüm. Koştum, gittim, sonuç ise 10 saniye ve tekrar doğuş. Çünkü şerefsizlerden biri taramalı tüfekle ağzımı yüzümü dağıttı. Sizde o yüzden daha gördüğünüz yerden hiç acımadan indirin. Bu arada adam gibi silah mermisi bulabildiğiniz tek zaman bu çete savaşlarıdır haberiniz olsun. Neyse nerde kalmıştık işte seçtiğiniz karaktere göre çıkmıyor, silahlar dikkatli olmak lazım. En çok beyaz abla ile zenci abinin silahları çıkıyor.

Oyunda ki gariplikler bu kadar bir kaç haberle bu konuyuda kapatıyorum. Oyunda ilerledikçe değişik zombiler açılıyor, klasik zombilerin dışında, karnından yeşil bişey fışkırtan, yanınıza yavaş yavaş gelip hiç bişey yapmayacakmış gibi durup birden patlayıp sizi öldüren, çok hızlı koşup ellerini çok hızlı kullanan gibi. Bunlara karşı özel taktikler kullanmalısınız. Mesela sadece birisi için söyleyeyim de oyunun zevki kaçmasın. O karnından yeşil bişey fışkırtan kocaman dev yaratık var şişman, bencil bişey o tırt. Yani uzaktan güzel ama yanına gidin arkasına geçin ağzını yüzünü dağıtın hiç acımayın vurun tekmeleyin ama önünü dönmeden kaçın hep arkasında kalın. Ayrıca sağlıcakla kalın. İyi Oyunlar. Güzel oyun he zombi oyunlarını seviyorsanız mutlaka alın derim. Başka şeylerde derim ama korsana teşvik etmemeliyim.

Hürriyet Haber

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favoriler More

 
Blogger tarafından oluşturulmuştur.